5 myter om moduler

Marte Smith

Et trist skur med dårlig luft og elendig akustikk ... Midlertidige moduler er omgitt av mange myter og fordommer. De avkrefter vi her – én gang for alle.

Behovet for midlertidige moduler har vokst betydelig de siste 20 årene - både i offentlig sektor og næringslivet. Det kan for eksempel være når en skole skal renoveres, eller en virksomhet har bruk for mer areal.

Men det er fortsatt mange som har en gammeldags oppfattelse av dagens moduler – særlig når det kommer til kvaliteten. Derfor har vi samlet en håndfull av de mest alminnelige mytene, som Expandia Gubben stikker hull på her.


MODULMYTE #1: Dårlig inneklima

Mange husker paviljongene fra 70- og 80 -tallet, som ble satt opp i skolegården for å løse et pressende behov for plass. Det var slitte og triste rom med dårlig ventilasjon. Men i dag er kravene til konstruksjoner, energieffektivitet og ventilasjon like høye som i nybygg. Så selv om lokalene er midlertidige, er du garantert rikelig med ren og frisk luft.


MODULMYTE #2: Dårlig akustikk

En trekasse med elendig akustikk. Slik oppfatter mange en modul. Og snakker man om de gamle paviljongene fra 70-og 80-tallet, så kan det hende det treffer veldig bra. Men moderne moduler er lydisolert med solide materialer i både vegger, gulv og tak. Den absorberer lyden og demper vibrasjoner, slik at den oppfyller alle kravene i bygningsforskriften. Akkurat som i permanent bygg.


MODULMYTE #3: Føles som en trang boks  

Moduler er «eskeformet» slik at de kan transporteres på den mest effektive og bærekraftige måten. Mange tror at det føles som en mørk og trang boks når du går på skole eller jobber i modulene, men dagens modulkonstruksjon oppfyller alle kravene til lys og luft. Modulene våre kan settes opp i tre etasjer, har en takhøyde på 2,7 meter og store vinduer som gir rikelig med dagslys, og noe av det mest positive ved å bruke moduler er fleksibiliteten. I dag kan vi for eksempel bygge hele skoler med musikk- og håndverksrom, kjøkken og spisesal - eller kontorer som passer akkurat til selskapenes ønsker og behov.


MODULMYTE #4: Dyrt

Mange har en idé om at leie av moduler er dyrere enn det faktisk er. For modulbygging er svært kostnadseffektivt fordi det er sirkulært. Når modulene har blitt brukt av kunde, tar vi dem ned, pusser opp og oppgraderer dem til neste kunde. På denne måten er det flere som deler på kostnadene. Og modulene er masseprodusert, så man får lavere pris på materialer og effektiv byggeprosess. Fleksibilitet er et annet pluss, da du kan skalere opp og ned på kort varsel dersom behovet ditt endrer seg underveis. Dersom det ikke lenger er nødvendig med lokaler, demonteres de umiddelbart slik at du slipper ekstra kostnader.


MODULMYTE #5: Vanskelig prosess og lange leveringstider

Siste myte er at moduler er vanskelig å få tak i og at de tar lang tid å sette opp. I Expandia bygger og renoverer vi modulene rett over andre siden av Øresund, og vi har en modulpark med nesten 25.000 moduler. Derfor kan vi levere komplett oppstilling på bare noen få uker. Vi har ansvaret for alt fra tegninger, byggetillatelser og anleggsarbeid til elektrisitet, VVS og montering av modulene. Service, forsikring og løpende vedlikehold er inkludert i leien til vanlig månedspris. Så du trenger bare å tenke på å bruke plassen.

förskola 3 våningar
Förskolemoduler förskola